понеділок, 6 лютого 2017 р.

Храми близнюки

Я подумав, що може варто не тільки писати нариси про подорожі, а й проводити (і тут же публікувати) невеликі дослідження архітектурних, археологічних та інших пам'яток, що зустрічаються нам у дорозі...
Ну, ось і перше моє дослідження: "Храми близнюки"... Проїжджаючи через село Новий Биків, зупинився біля однієї з місцевих визначних пам'яток - Успенської церкви, сфотографував зовні, зайшов у середину і одразу відчув, як мій мозок почав барабанити: "Десь все це я вже бачив", хоча в цьому храмі я був уперше. Відразу згадав, що десь я вже бачив такі круглі віконця на барабані та схожий купол, але іншого кольору. За кілька хвилин "десь" перетворилося на ясні контури Воскресенської церкви, розташованої в місті Батурин. Я зрозумів, де раніше бачив ці витончені портики з чотирма колонами тосканського ордера та трикутними фронтонами, які прикрашали входи в храм, цю двоярусну дзвіницю з'єднану довгим притвором із храмом, ці круглі віконця на барабані. Дві культові споруди: Успенська церква в Новому Бикові та Воскресенська (будувалася, як усипальниця Кирила Розумовського) у Батурині були побудовані за одним проектом. Дуже шкода, але імені автора проекту історія не зберегла. Далі викладаю знайдені у різних джерела та згруповані історичні відомості та архітектурні деталі (і як зазвичай свої фотороботи).

Воскресенська церква (Батурин).
Воскресенська церква в Батурині – сімейний усипальниця останнього гетьмана України Кирила Разумовського. Храм у стилі класицизму споруджено на кошти К. Розумовського у 1803 р. одночасно з гетьманським палацом. Він названий так само, як називалася стара дерев'яна церква, що знаходилася до 1708 року на території Батуринської фортеці. За переказами, на цьому місці раніше стояла вежа, яку називали стовп Мазепи. Можливо, це були залишки Троїцького храму, зруйнованого військом Меншикова в 1708 році. Є думка, що ніби цю вежу розібрали, а з її цегли збудували нову Воскресенську церкву. Багатоярусна будова Воскресенської церкви зберегла свої первісні обриси. Хрестоподібний собор має напівкруглу апсиду з одним куполом. Над притвором розміщується дзвіниця. Фасади прикрашені чотириколонними портиками, які увінчані трикутними фронтонами. Інтер'єр церкви виділяється ясністю та цілісністю просторового рішення. У притворі збереглися старовинні двері прикрашені унікальним зразками ковальської роботи. Також усередині храму зберігся настінний живопис ХІХ ст. Церква є не лише великою історичною цінністю, а й однією з небагатьох архітектурних споруд у стилі ампір, що вціліли на території українських земель. У 1805 р. над могилою гетьмана його син О. Розумовський встановив мармуровий надгробок у формі піраміди роботи скульптора І. Матроса. Під барельєфом із зображенням покійного була викарбувано епітафію і сімейний герб Разумовського з девізом: "Славу примножувати справами". У південній частині церкви розташовано склеп із кам'яними стінами, вхід у склеп замурований. У роки радянської влади комуністи знищили склеп та зруйнували могилу Кирила Разумовського. Свідками тих подій стали залишки розбитої пам'ятки з білого мармуру, що лежали праворуч у церкві. Збереглися ікони з часів відкриття церкви. Нещодавно в храмі проводилися відновлювальні роботи. У 2009 році вони успішно закінчилися і храм був освячений. В наш час Воскресенська церква стала однією з головних туристичних визначних пам'яток міста Батурин.

Успенськая церква (Новий Биків).
Про цей храм відомостей менше. Успенську церкву в Новому Бикові збудовано у 1804 р. у стилі ампір на замовлення та на кошти графа Кирила Розумовського, останнього гетьмана України. Хрестоподібна у плані споруда має видовжений західний притвор, який з'єднується з двоярусною дзвіницею. Західний, південний і північний входи оформлені чотириколонними портиками тосканського ордера з трикутними фронтонами. Церкву увінчує напівсферичний купол. У 1845 році при храмі було відкрито церковно-парафіяльну школу.

P.S. У міру знаходження нових відомостей матеріал буде доопрацьовано. Також буду вдячний за цікаві та маловідомі факти на цю тему.

Воскресенська церква. Вид
зі сторони центрального входу.

Воскресенська церква. Вигляд збоку.

Портик з тосканськими колонами
и барабан с круглими віконцями.

Трикутний фронтон
 та двоярусна дзвіниця.

План Воскресенської церкви.

Успенськая церква.

Такі ж самі портики с колонами і дзвіниця.

Немає коментарів:

Дописати коментар