понеділок, 30 січня 2017 р.

Носівка - Пилятин - Носівка або "Мисливці за піщаними дияволами"

Перша велоподорож 2016 року спочатку планувалася як невелика велопрогулянка, але через деякі події запам'яталася надовго.
Після закінчення весняно-городніх робіт та невеликого відпочинку 1 травня, настав час подорожей. Вибралися 2 травня, основна мета: подивитися на краси щойно засіяних полів, подихати свіжим лісовим повітрям. Без пригод минули Андріївку, Козари, трошки відпочили біля річки Остер. За селом Козари повернули з дороги перекусити, сіли під гарними березками. День був теплий, Сонце зігрівало ще невкриті зеленим килимом поля. По нещодавно засіяному ґрунті то тут, то там пробігали невеликі пилові вихори. Незабаром, серед дрібних вихорів, утворився величезних розмірів пиловий диявол (що вдалося зафіксувати на фото) діаметром 20-30 метрів та висотою 120-150 метрів, який проіснував понад 20 хвилин. Воістину чудове видовище. Дорогою до Пилятина нам перетнув дорогу набагато менший, але досить потужний пиловий диявол діаметром 2-3 метри і висотою десь 10-15 метрів. Так як помітили його пізно (та й самим захотілося дізнатися, що буде якщо в нього в'їхати на велосипеді), поділюся враженнями: пил забив очі незважаючи на одягнені велоокуляри, рух повітря (попри те, що навколо стояв майже повний штиль) досягав десь 10-15 м/с, довелося пригнутися і дуже міцно тримати кермо, тому що вийшов дуже сильний бічний удар. Але все ж таки ми вистояли, пильний вихор, хоч і втратив половину сили, теж встояв і, перебігши через асфальт, побіг, набираючи сили, далі по полю. Розвернувши байки за селом Пилятин, поїхали назад. Заїхали в сосновий бір, подихали свіжим весняним повітрям, поспостерігали за жителями лісу. Потім без особливих пригод доїхали до дому.
Трохи з енциклопедії: "Пиловий (піщаний) вихор - вихровий рух повітря, що виникає біля поверхні землі вдень у малохмарну (зазвичай спекотну) погоду при сильному земному прогріві поверхні сонячних променів. Холодне повітря різко ударяється об землю і піднімається у вигляді теплого повітря. Вихор має вертикальну (або злегка нахилену до горизонту) вісь обертання, висота вихору становить зазвичай 10-20 м (у ряді випадків кілька десятків метрів), діаметр 1-5 м, час існування - від кількох секунд до 1-2 хвилин. Вихор піднімає з поверхні землі пил, пісок, камінці, дрібні предмети та переносить їх іноді на значну відстань (сотні метрів). Вихори проходять вузькою смугою, так що безпосередньо на метеостанції вітер може бути слабким, але фактично всередині вихору швидкість вітру досягає 8-10 м/с та більше. Розмовна назва в англомовних країнах - пиловий диявол (dust devil). На відміну від смерчу, пильні вихори не пов'язані з хмарами."

Лес за Козарами.

Засеяное поле.

Три берёзки.

Огромнейший пещаный вихрь.

Пылевой дьявол уходит.

Сосновий лес.

Дорога в весеннем лесу.

Весенние берёзки.

Муравьи вовсю работают.

Крупный муравейник.

Немає коментарів:

Дописати коментар