суботу, 13 травня 2017 р.

Унікальна церква села Макарівка

В селі Макарівка, яке розташувалося на берегах річки Бистриця на території Бобровицького району Чернігівської області, збереглася унікальна дерев'яна церква великомучениці Параскеви. Унікальність цього храму полягає в часі споруди: це одна з небагатьох культових споруд, споруджених у період антирелігійної кампанії більшовицької влади на території Радянської України у 20 роках минулого століття.
Після приходу більшовиків до влади у 1917 році релігійна політика була послідовно спрямована на викорінення релігії як несумісної з марксистською ідеологією. Декретом «Про землю» 1917 року були націоналізовані монастирські та церковні землі. У 1921 - 1922 роках внаслідок неврожаю, посиленого тяжкою шкодою, понесеною через Громадянську війну, а також продовольчої політики більшовиків у роки військового комунізму в радянській більшовицькій імперії вибухнув голод. І хоча Церквою було зроблено низку кроків по пом'якшенню наслідків неврожаю (наприклад у липні 1921 року патріарх Тихон спільно з письменником Максимом Горьким звернулися до американського народу з проханням допомогти нужденним) під приводом "боротьби з голодом" більшовики розгорнули широкомасштабну кампанію з вилучення церковних цінностей. Пізніше комуністичний диктатор Йосип Сталін відверто захоплювався вмілим зіштовхуванням Церкви та голодуючих.
Падіння Царської Росії відобразилося і в архітектурі церкви, схожі храми на території України будували в епоху Гетьманщини, але в 19 столітті синодальним обмеженням було заборонено українські архітектурні стилі в культовій архітектурі, навіть існуючі церкви перебудовувалися в синодальному московському стилі, наприклад церква Святого Георгія. 1917 року ці обмеження було скасовано. У результаті церква великомучениці Параскеви здобула цікаву архітектуру. Вона зведена у формі одноповерхової хрестоподібної будівлі з восьмигранним, дуже широким барабаном.
Релігійна громада Макарівки дуже довго збирала кошти на будівництво церкви. І коли необхідну суму було зібрано почалося зведення храму. Віруючі сподівалися, що більшовицькі антирелігійні жорна не дістануться їхнього невеличкого села і не зітруть на порошок їхню маленьку новозбудовану церкву. Напевно, Бог почув молитви, і їхні надії виправдалися. Більшовики чомусь не помітили цієї події, і 1922 року церква великомучениці Параскеви була освячена. Вона пережила часи гоніння Церкви та руйнування християнських храмів, збереглася до нашого часу у первозданному вигляді і зараз перебуває у чудовому та доглянутому стані.

Храм у всій красі.

Осінній пейзаж.

Розташування на карті.

1 коментар: