середу, 14 червня 2017 р.

Носівка - Ніжин - Крути - Пам'ятне - Носівка або "День Незалежності 2014"

Поки є вільний час вирішив написати про наші давні походи. Сьогодні опишу подорож, що відбулася 24 серпня 2014 року. У День Незалежності було вирішено вирушити до пам'ятника, який безпосередньо пов'язаний із боротьбою народу України за свою свободу. Вибір ліг на Меморіал пам'яті героїв Крут, відкритий у 2006 р. на залізничній станції "Крути" у селі Пам'ятне Борзнянського району.
Вирушили в дорогу з самого ранку, бо вже о 6 годині стовпчик термометра показував +23, і день, незважаючи на закінчення літа, обіцяв бути спекотним. За містом Ніжин зупинилися трохи перепочити, і одразу ж у дорогу, тому що змінився вітер і з'явилися дощові хмари, розглядати місцевість і фотографувати вирішили на зворотному шляху. Минули села Кунашівку, Бакланове, Крути та Пам'ятне приїхали до Меморіалу пам'яті героїв Крут.
Головний елемент Меморіалу, автором якого є Анатолій Гайдамака – насипний курган заввишки 7 метрів, на якому встановлена 10-метрова червона колона увінчана тризубом. Колона символізує схожі на неї колони Київського Імператорського університету св. Володимира, де навчалася більшість загиблих студентів. Біля підніжжя кургану збудовано каплицю, а поряд з пам'ятником створено штучне озерце в формі хреста. 25 серпня 2006 року "Меморіал пам'яті героїв Крут" був офіційно відкритий президентом України Віктором Ющенком. У 2008 році меморіал доповнили залізничними вагонами та паровозом. Встановлені вагони схожі на ті, в яких учасники бою вирушили на фронт. Усередині вагонів розташований музей зі зброєю, предметами побуту солдатів, фронтовими фотографіями та архівними документами часів Громадянської війни. Вся музейна експозиція складається з вагона-платформи та чотирьох вагонів. Огляд починається із відкритої залізничної платформи, обладнаної 75 міліметровою гарматою. З подібною, встановленою на платформі імпровізованого бронепоїзда та укріпленою шпалами та мішками з піском, сотник армії УНР Семен Лощенко вів прицільний вогонь по рядах червоноармійців. Поруч із монументом розташована символічна могила-усипальниця загиблих Героїв. Присвячено цей Меморіал подіям 29 січня 1918 року, коли відбувся нерівний бій між 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та кількома сотнями київських юнкерів та студентів, які зайняли оборону на підступах до Києва. Студентський курінь, сформований з учнів Київського університету Св. Володимира, Українського народного університету та Кирило-Мефодіївської гімназії, був надісланий Центральною Радою УНР на допомогу бахмацькому гарнізону, який складався з курсантів юнкерської школи. Бій тривав 8 годин. Українські війська відбили кілька атак більшовиків, але мусили відступити, попередньо розібравши залізничні колії. Точних даних про кількість загиблих з української сторони немає, історики називають різні цифри – від кількох десятків до трьох сотень. Один розвідувальний взвод чисельністю близько 30 людей потрапив у полон і був страчений більшовиками. Тіла розстріляних пізніше були поховані на Аскольдовій могилі, збереглися імена лише 18 з них. Український поет П. Тичина написав вірш про тридцять мучеників "На Аскольдовій могилі поховали їх", також сучасний український рок-гурт "Тінь Сонця" присвятив пам'яті Героїв пісню "Ніколи не плач". Незважаючи на те, що в контексті бойових дій, бій під Крутами не мав вирішального значення, подвиг київських студентів героїзований, як приклад патріотизму та самопожертву української молоді. Щороку 29 січня тут відбуваються урочисті заходи.
Оглядаючи Меморіал пам'яті, не помітили, як минуло півтори години. Час повертатися додому. По дорозі назад заїхали на сучасну залізничну станцію "Крути", відвідали побудовану в західному стилі церкву села Пам'ятне, заново відбудовану церкву Архангела Михайла в селі Крути. На виїзді з міста Ніжин привернув увагу прапор України, встановлений високо на трубі ТЕЦ, що вже не працює. І звичайно ж не залишилися поза увагою найкрасивіші види природи рідного краю: глибоке синє серпневе небо, вже пожовкла трава, лелеки, що накопичують сили до нелегкого перельоту в теплі краї...

Меморіал пам'яті героїв Крут. Монумент.

Меморіал пам'яті героїв Крут. Каплиця.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Гранітні плити.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Навершя колони.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Символічна могила.

Меморіал пам'яті героїв Крут. Калина.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Вагони музейної експозиції.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Вагони музейної експозиції.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Карта бойових дій.

Меморіал пам'яті героїв Крут. Гармата.

Меморіал пам'яті героїв Крут.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Військовий ешелон.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Військовий ешелон.

Меморіал пам'яті героїв Крут.
Станція Крути реконструкція.

Пора додому.

Пам'ятне. Церква.

Пам'ятне. Пам'ятник
загиблим воїнам.

Сучасна станція Крути.

Крути. Михайлівська церква.

Крути. Пам'ятник
Ігорю Васильовичу Качуровському.

Дорога так собі.

Але ж природа красива.

Кунашівка.

Ніжин. Прапор на трубі ТЕЦ.

Лелеки в полі.

Трактор та лелеки.

Ніжин. Сучасний пейзаж.

Маршрут подорожі.

Немає коментарів:

Дописати коментар